Mode

En trendig huvudbonad

Kepsen ser du nästan överallt idag på både män och kvinnor i många olika stilar och färger världen över. Den har dock sitt ursprung i England i slutet av 1800 talet. Kort kan man beskriva att en keps som en mjuk mössa med skärm. Till en början var det mer i stil med vad vi idag kallar guppkeps i ull eller tweed. Men senare under efterkrigstiden blev kepsen mer till utseende av vad vi idag kallar baseballkeps.

Ordet keps har sitt ursprung i engelskans Cap. Det engelska order Cap kommer ursprungligen från latinets Cappa som betyder hätta eller Kappa. Kepsen är dessutom en praktiskt huvudbonad och skyddar dig mot både regn och sol. Därför är den populär inom sport och fritidsaktiviteter men även bara som en populär vardagsaccessoar.

Olika typer av keps

Om man delar in kepsen i de två kategorierna så är baseballkeps populärare idag hos yngre män och gubbkepsen har fått en pånyttfödelse inom hipsterkulturen. Historiskt sätt har det stridit mot traditioner att använda huvudbonad inomhus men det är något som inte gäller på samma sätt idag, du ser du kepsar nästan överallt.

Utbudet är så brett idag och finns i princip i alla klädes- och sportbutiker, så att hitta något som passar dig är inte svårt.